Backstage

Demokrati og ligestilling – ja tak!

20160408_184204

Tror du på demokratiet og kvinders rettigheder på lige fod med mænd? Så ryster du helt sikkert i nederdelen – ligesom mig – når du ser kvinden herover. Et billede fra Dolce & Gabbanas nye kollektion med hijab’er og abaya’er til de muslimske kvinder – dekoreret med blomster. Men er en hijab “bare” en modeitem, noget kvinderne der bærer det, selv har valgt? NEJ! Størstedelen af de muslimske kvinder tvinges til at bære dette – i religionens navn. En religion der retfærdiggør vold mod kvinder, at kvinden altid er underlagt manden etc. Et fuldstændigt vanvittigt og kvindeundertrykkende menneskesyn, som alle os der tror på demokrati og ligestilling IKKE bør acceptere.

For mig at se er det en skræmmende udvikling og helt misforstået tolerance, at “der skal være plads til alle” – og derfor er det ååh så godt med hijab’er og abaya’er. Det er jo “bare” mode. JA, gu skal der være plads til alle. Men en hijab/abaya er IKKE en modeting, det er ikke en selvvalgt kasket. At acceptere en hijab/abaya er lige med, at acceptere den muslimske verdens undertrykkelse af kvinder. Se også på hele den udvikling vi pt står i med terrorister, der i Allahs navn går til angreb på den vestlige verden. Skal vi også bare acceptere det? Selvfølgelig ikke!

Jeg er helt med på, at der skal være plads til os alle. Men netop derfor vil i aldrig se mig acceptere denne udvikling – for det er præcis det modsatte af at acceptere at der skal være plads til alle. Ligesom jeg heller ikke kunne drømme om, at designe et kyskhedsbælte til kvinder. Som designer har man et medansvar for og hvem man designer til. Og mit design må aldrig nogensinde understøtte et kvindehad. Jeg vil som designer ikke være med til at legitimere et kvindehad og endda pakke dette kvindehad pænt ind. Som Dolce & Gabbana gør det.

Jeg er også helt med på, at den her diskussion i den grad deler vandene, og mange vil måske mene, at jeg “bare” skal tie stille og passe min forretning. Men jeg hverken kan eller vil stiltiende se på, at vi accepterer kvindeundertrykkelse og gør det til et modefænomen at bære en hijab eller abaya. Tænk Jer om, vil I bære en hijab eller abaya selv – hver evig eneste dag – og vil i acceptere at I altid var underlagt manden? Tvangsægteskaber? Vold mod kvinder? Næppe.

Relaterede indlæg

3 Kommentarer

 • Svar
  Mie
  8. april 2016 den 19:24

  Der er jeg godt nok dybt uenig!
  Jeg kender SÅ mange kvinder som bærer tørklæde og abaya, som 100 % selv har valgt det, og ville føle det som en direkte krænkelse ikke at kunne sådan klædt. Selv er jeg en dansk kvinde, der for nyligt er konverteret til Islam og jeg GLÆDER mig til at kunne bære tørklæde og abaya, og har tænkt mig at bære det ligeså snart at min familie har vænnet sig til min beslutning om at blive muslim.

  Jeg blev rigtig glad da jeg så Dolce & Gabbanas kollektion. Det får én til at føle sig anderkendt af verden på en måde.

  Ja, der er helt sikkert kvinder, som bliver tvunget til at bære tørklæde, og det er 100 % et problem. Men der er godt nok også mange som ikke er, og som ser det som en frihed!

  • Svar
   Mie
   8. april 2016 den 19:27

   Okay, efter at have læst dit indlæg igen, kan jeg se at du mener at det er religionen som tvinger os til at bære det, og ikke familier osv., ikk’ sandt? Der var jeg lidt for hurtigt, MEN det ændrer stadig ikke på min holdning. Som b.la. er at det godt nok er utrolig trist for en som mig, at læse dit indlæg.

   God weekend.

   • Mai Manniche
    Svar
    Mai Manniche
    9. april 2016 den 9:28

    Hej Mie, Tak for dit input og dejligt du selv er bevidst om dine valg og bruger din demokratiske frihed til at bestemme over dit liv. Desværre er det et fåtal som dig,der selv aktivt vælger at bære hijab. De fleste fødes ind i den muslimske religion og bliver fra barnsben tvunget til at følge de muslimske traditioner – herunder bære tørklæde. Mon en 7-årig pige ville vælge at bære tørklædet aktivt? Næppe. Husk derfor på hvad tørklædet symboliserer i de fleste tilfælde – tvang og kvindeundertrykkelse.

  Skriv kommentar